Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Συνέντευξη στο “Λ” του Απόστολου Βεσυρόπουλου “Ήμουν και θα είμαι δίπλα σε κάθε πολίτη της Ημαθίας”


Συναντήσαμε χθες τον Απόστολο Βεσυρόπουλο, λίγες ημέρες πριν από τις πιο κρίσιμες εκλογές της Μεταπολίτευσης, για λίγα λεπτά κατά την περιοδεία του στα χωριά της Ημαθίας. Λίγες ημέρες πριν από ένα μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο και την Ημαθία. Λίγο πριν την κάλπη, λίγο πριν ο καθένας μας αποφασίσει για την επιλογή που θα κάνει, για τον εκπρόσωπο που θα επιλέξει να στείλει στα έδρανα της Βουλής, ώστε η Ημαθία να έχει ισχυρή παρουσία. 

Ο Απόστολος, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ο άνθρωπος του ρουμλουκιού, ο άνθρωπος της Ημαθίας. Ο άνθρωπος που όλα αυτά τα χρόνια ήταν δίπλα σε κάθε πολίτη της Ημαθίας. Απλός και πρόσχαρος όπως πάντα, απελευθερωμένος από τυπικότητες που έχουμε συνηθίσει από πολιτευτές και πολιτικούς, μας θυμίζει έναν άνθρωπο από άλλη εποχή, μιας εποχής που ακόμη υπήρχαν ισχυροί δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων, υπήρχε αλληλεγγύη, υπήρχε ειλικρίνεια, υπήρχε συνέπεια.


Πριν προλάβει να καθίσει χτυπά το κινητό του, το οποίο τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει προέκταση του χεριού. «Συγγνώμη», μου απαντά «αλλά απαντώ προσωπικά σε όλους όσους μου τηλεφωνούν. Δεν είναι ωραίο συναίσθημα για τον άλλον που σε καλεί να τον παραπέμπεις στον συνεργάτη σου ή να ξεχωρίζεις σημαντικές και ασήμαντες κλήσεις. Και επειδή το έχω νιώσει, να καλώ και να μου λένε θα ενημερώσουμε και θα σας καλέσει ο κύριος τάδε, το αποφεύγω». 
Αμέσως μου δημιουργείται η απορία τι ακούει αυτές τις ημέρες, και τον ρωτάω. «Αυτό που μου έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, είναι ότι δεν ακούω για τα λεγόμενα «ρουσφέτια». Ο κόσμος έχει χίλια δυο προβλήματα. Ανεργία, οικονομικά προβλήματα, αβεβαιότητα για το αν αύριο θα έχουν δουλειά. Οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι με αυτές τις πρακτικές των προηγούμενων χρόνων φτάσαμε ως εδώ. Δεν θέλουν χάρες, θέλουν να ξέρουν τι θα γίνει αύριο, που πάμε. Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία αυτού του τόπου που ο κόσμος ζητά όσο τίποτα άλλο αξιοκρατία και ισονομία. Είμαι ευτυχισμένος γιατί οι περισσότεροι που μου τηλεφωνούν, μου δηλώνουν την στήριξη τους και μου υπενθυμίζουν να μη γίνω σαν τους «άλλους». Ακόμη υπάρχει η Ελπίδα στον κόσμο, ότι κάτι μπορεί να αλλάξει και αυτό είναι η μεγαλύτερη ευθύνη που θα κουβαλώ από της 7 Μαΐου, αν εκλεγώ. Γιατί αν δεν τα καταφέρουμε τώρα, τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο».  
Και τι μπορείτε να κάνετε μέσα αυτή την κατάσταση υπάρχει ελπίδα, υπάρχει φως στο τούνελ ή πάλι θα έχουμε τα ίδια; «Η Ημαθία είναι ένας τόπος ευλογημένος με φυσικό πλούτο, με ανθρώπους ικανούς. Διαθέτουμε έναν από τους πιο εύφορους κάμπους, έχουμε Πολιτισμό, που μπορεί να προσελκύσει τουρίστες όλο το χρόνο. Μπορούμε να έχουμε θρησκευτικό, συνεδριακό, αγροτουρισμό, χειμερινό τουρισμό. Να κινηθεί η αγορά, να «πέσει» χρήμα στην Ημαθία. Έχουμε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους που πρέπει να προβληθούν, πρέπει να τα αναδείξουμε, να προσελκύσουμε επισκέπτες, να αναπτύξουμε τις υποδομές μας. Η Βεργίνα προσελκύει κάθε χρόνο περίπου 1000.000 επισκέπτες αλλά οι περισσότεροι δεν μένουν ούτε στη Βεργίνα, ούτε στη Βέροια, αλλά στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης. Ακόμη, μπορούμε να επενδύσουμε σε ήπιες και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Αυτά είναι λίγες μόνο από τις επιβεβλημένες δράσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν για τη βελτίωση της περιοχής. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες της περιοχής μας. Να αξιοποιήσουμε τα πάντα». 
Αυτά τα έχουμε ακούσει ξανά και ξανά και πάντα δεν γίνεται τίποτα, γιατί τώρα να τα πιστέψουμε. Δεν νομίζετε ότι ο κόσμος κουράστηκε να ακούει εξαγγελίες; «Δεν δίνω υποσχέσεις, ούτε εξαγγέλλω διάφορα. Αυτό που λέω  είναι ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο. Να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις. Να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία. Το κράτος να γίνει συμπαραστάτης στον επιχειρηματία, στον επαγγελματία, στον αγρότη, στον καταστηματάρχη και όχι συνεταίρος που να του παίρνει τα μισά. Ξέρετε ότι για να πάρει κάποιος άδεια για να φτιάξει ένα μαντρί χρειάζεται 18 δικαιολογητικά από διάφορους φορείς και υπουργεία; Είναι δυνατόν; Οι πολίτες της Ημαθίας ξέρουν από δουλειά, ξέρουν να κερδίζουν με τον ιδρώτα τους. Για αυτό λέω, ότι πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη και να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, ουτώς ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες. Να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας». 
Καλά μέχρι εδώ, λογικά και κατανοητά όλα αυτά, αλλά αυτό που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως ένας άνθρωπος παίρνει την απόφαση να μπει στο δύσκολο στίβο της πολιτικής ειδικά σε μια τόση δύσκολη εποχή που οι πολίτες, από ότι φαίνεται δίνουν μια τελευταία ευκαιρία στους πολιτικούς να τα καταφέρουν. «Ξέρετε, ο κόσμος, για να μιλήσω απλά, τα έχει «παίξει». Οι πολίτες κοιτούν με δυσπιστία το πολιτικό σύστημα.  Και με το δίκιο τους». Την κουβέντα μας διακόπτει ο κυρ Βασίλης όπου κάθεται και μιλά για όλους και για όλα. Μίλησε αρκετά για την Ημαθία, για τα χωράφια, για την οικονομία. «Τα ακούσατε αυτά που είπε ο κυρ Βασίλης; Πως μπορώ μετά εγώ όταν βλέπω ανθρώπους που πέρασαν τόσα, ανθρώπους στα 60, στα 70 και 75, ανθρώπους νέους που ξεκινούν στη ζωή, να μιλούν με τόση ορμή και πάθος για το αύριο, για αυτό που πρέπει να χτίσουμε εμείς τώρα, με τέτοια θέληση και όρεξη, και εγώ να κάθομαι και να τους κοιτάζω. Όταν βλέπω τέτοια ορμή και θέληση, πεισμώνω για τη δική του τη ζωή και τη δική μας, για τη δική του γη, και τη δική μας. Δεν είναι κούραση ο αγώνας για να βελτιώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Για να αλλάξουμε προσανατολισμό κι από αυτά που συνηθίσαμε, να παλέψουμε γι' αυτά που μας πάνε ψηλότερα, μας γεμίζουν, μας κάνουν να χαμογελάμε για κάθε κορυφή που κατακτάμε. Δεν είναι υποχρέωση να προσπαθήσουμε για τον κυρ Βασίλη. Είναι καθήκον να αγωνιστούμε για κείνον, για τα παιδιά και τα εγγόνια του, για όλους, μικρούς και μεγάλους, παίρνοντας δύναμη από το παρελθόν κι ανάσα για το μέλλον». 
Την ίδια στιγμή βέβαια οι πολίτες είναι οργισμένοι και απογοητευμένοι. Οι ψηφοφόροι πηγαίνουν στην κάλπη την Κυριακή με θυμό για όλα συνέβησαν μέχρι σήμερα. «Οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίνουν. Βέβαια είναι αγανακτισμένοι όπως όλοι μας, και έχουν δίκιο. Όμως, όπως ξέρετε ο θυμός είναι κακός σύμβουλος. Ο Πυθαγόρας είχε πει «Πάνω στην οργή σου ούτε να λες κάτι, ούτε και να κάνεις». Δύο πράγματα είναι κυρίως αντίθετα στη λήψη ορθής αποφάσεως, η ταχύτητα και η οργή. Η οργή και η απόφαση που πηγάζει από αυτή, μπορεί πρόσκαιρα να ικανοποιήσει τα πάθη, την ανάγκη για τιμωρία του δικομματισμού και ότι αυτό αντιπροσώπευε όλη την εποχή της μεταπολίτευσης. Τα τελευταία 2,5 χρόνια ο κόσμος υποφέρει. Σε λίγες ημέρες, όμως, θα κληθούμε να επιλέξουμε κόμμα και πρόσωπα που θα μας εκπροσωπήσουν στη Βουλή και κατά συνέπεια, θα νομοθετούν και θα ελέγχουν την υλοποίηση πολιτικών που θα καθορίσουν το μέλλον μας. Φέτος όμως, οι εκλογές δεν είναι μία συνηθισμένη εκλογική αναμέτρηση. Δεν είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων, μία τιμωρία ή επιβράβευση. Δεν είναι η επιβεβαίωση ή η ακύρωση δημοσκοπήσεων. Οι επερχόμενες εκλογές είναι το κομβικό σημείο από το οποίο ή θα ξεκινήσουμε συγκροτημένα, οργανωμένα, συντονισμένα, τίμια και καθαρά την πορεία προόδου, ανάπτυξης, προκοπής όλων μας ή θα ρίξουμε ταφόπλακα στους αγώνες και τις αγωνίες, τις θυσίες και τα όνειρα των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Συνεπώς, στις επερχόμενες εκλογές οφείλουμε όλοι να αφήσουμε τους συναισθηματισμούς στην άκρη και να σκεφτούμε λογικά. Με κριτήριο το καλύτερο για το μέλλον μας, το εφικτό, το απαραίτητο, δηλαδή το κοινό καλό. Οφείλουμε με απλά λόγια, να κρίνουμε, να αξιολογήσουμε, να συγκρίνουμε κόμματα, πρόσωπα, πολιτικές προτάσεις. Συνεπώς, η απόφαση της 6ης Μαΐου είναι απόφαση ευθύνης και μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί και δεν νοείται να είναι απόφαση οργής και θυμού». 
Τις τελευταίες ημέρες είδαμε και ακούσαμε τις προγραμματικές θέσεις και προτάσεις σας για την Ημαθία. Οι εκλογές έφτασαν. Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρουμε; «Ο κόσμος αλλάζει διαρκώς. Τα κενά που άφησε πίσω του το παρελθόν δεν καλύπτονται με επιστροφή ξανά στο παρελθόν. Οφείλουμε να σχεδιάσουμε με νέες δράσεις, προσανατολισμένες στις απαιτήσεις του μέλλοντος. Και μάλιστα δράσεις προσανατολισμένες σε τομείς έντασης γνώσης, τεχνολογίας, έρευνας, καινοτομίας, γεωργίας, τομείς που εξασφαλίζουν υψηλή προστιθέμενη αξία. Εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας καλοπληρωμένες και με προοπτική. Η Ημαθία μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο που θα παρέχει σημαντικές ευκαιρίες επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε τομείς, όπως, η Γεωργία, ο Τουρισμός , το Εμπόριο, η Ενέργεια, οι Μεταφορές. Η Ημαθία μπορεί να γίνει εξωστρεφής, πιο ανταγωνιστική, πιο ελκυστική. Να διαθέτει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Εγώ γι αυτή την Ημαθία θέλω να αγωνιστώ. Έχω φιλοδοξίες για την Ημαθία. Τις μέρες που απομένουν πρέπει να δώσουμε τη μάχη σπίτι – σπίτι, πόρτα – πόρτα, καφενείο – καφενείο. Να παραμερίσουμε τις πικρίες μας και να συστρατευτούμε σε έναν αγώνα το διακύβευμα του οποίου είναι: θα προχωρήσουμε μπροστά, ξεπερνώντας τον κίνδυνο ή αν θα μείνουμε στάσιμοι, θα -γυρίσουμε πίσω με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας, το οποίο θα λειτουργήσει από την 7η Μαΐου για να βγει η Ελλάδα από αυτή τη φοβερή κρίση. 
Νομίζω, ότι με όσα μου είπατε, οι ψηφοφόροι σας αποκτούν μια πολύ καλή εικόνα για το πρόγραμμα, τις θέσεις σας, και για εσάς τον ίδιο. «Η μάχη που έχουμε να δώσουμε στις επερχόμενες εκλογές είναι η πιο κρίσιμη της μεταπολίτευσης. Είμαι στην πρώτη γραμμή, ως υποψήφιος βουλευτής, που έχει όραμα για τον τόπο του, που έχει φρέσκες ιδέες και όρεξη για δουλειά και προσφορά. Διεκδικώ την ψήφο και την εμπιστοσύνη των πολιτών για να συμβάλλω ενεργά, από την πρώτη γραμμή, στο έργο και τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Διεκδικώ την ψήφο και την εμπιστοσύνη των πολιτών για να συμβάλλω ενεργά στην προσπάθεια που κάνουμε να αλλάξουμε τη χώρα. Να αλλάξουμε την Ημαθία μας. Ζητώ την εμπιστοσύνη όλων, για να είμαι μπροστά στους αγώνες και τις διεκδικήσεις. Για μία ισχυρότερη Ημαθία. Γι’ αυτό ζητώ να μου δώσουν οι πολίτες την ευκαιρία να αγωνιστώ για τον νομό μας. Σέβομαι το γεγονός ότι κάποιοι είναι πιθανόν να υποστηρίζουν και κάποιον άλλο από τους εκλεκτούς συναγωνιστές μου, που συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο νίκης της Νέας Δημοκρατίας. Είμαι σίγουρος ότι αξίζουν όλοι τους της εμπιστοσύνη τους. Και θέλω να πιστεύω ότι εφόσον με ψηφίσουν στις 6 Μαΐου, θα μου δώσουν κι εμένα το δικαίωμα, αφού πρώτα δουλέψω σκληρά για να δικαιώσω την επιλογή τους, να μου πουν  ότι άξιζα τελικά της εμπιστοσύνης τους. Ότι η ψήφος προς το πρόσωπό μου δεν πήγε χαμένη. Σας ζητώ λοιπόν να μου δώσετε την ευκαιρία να συμβάλλω δημιουργικά, με την όρεξη και το μεράκι που διαθέτω, στην προσπάθεια να προχωρήσει η Ημαθία μπροστά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου